MALAYSIA  
 
Enter your keywords:
State Melaka

Mangsa banjir di Melaka, Selangor dan Perak berkurangan

Keadaan banjir di Selangor dan Melaka semakin baik dengan jumlah mangsa yang ditempatkan di pusat pemindahan di negeri masing-masing berkurangan setakat 10.30 pagi ini.

Di Selangor, mangsa yang berada di tujuh pusat pemindahan menurun kepada 462 orang daripada 124 keluarga, berbanding 621 mangsa daripada 157 keluarga setakat pukul 9 malam tadi.
 
Menurut Penolong Pengarah Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Selangor, Mohd Sani Harul, pusat pemindahan di Dewan Merak, Sek Menengah Kebangsaan Meru, Klang merekodkan jumlah mangsa teramai iaitu 129 orang daripada 30 keluarga.
 
“Mangsa lain ditempatkan di Balai Raya Kampung Parit Mahang, Kuala Selangor (115 orang), Sekolah Kebangsaan Sultan Abdul Samad, Kapar (62) , Dewan Orang Ramai Genting Sanyen, Sepang (49), surau Ladang Tuan Mee, Kuala Selangor (32), Sekolah Rendah Pasangan, Kampung Asahan, Kuala Selangor (51) dan balai raya Bukit Kuching, Kuala Selangor (24),” katanya.
 
Di Melaka, sebanyak 118 mangsa banjir daripada 27 keluarga masih berada di Pusat Pemindahan Sekolah Kebangsaan Belimbing Dalam, Alor Gajah iaitu berkurangan berbanding 121 mangsa daripada 28 keluarga setakat 8 malam tadi.
 
Di Perak, jumlah mangsa banjir kekal sebanyak 38 orang daripada 9 keluarga. Setiausaha Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri, Kol (PA) Mohd Noor Hassan Ashari berkata, kesemua mangsa yang berasal dari Kampung Padang Serai, Batu Hampar, Beruas, itu ditempatkan di Sekolah Agama Rakyat Radhuaniah.
 
"Mereka terdiri daripada 9 lelaki dewasa, 12 perempuan dewasa, 7 kanak-kanak lelaki dan 10 kanak-kanak perempuan,” katanya hari ini.
 
– bernama