MALAYSIA  
 
Enter your keywords:
State Melaka

Latest News for State Melaka in "General"

Kecoh jumpa kaki tercicir

Melaka: Penemuan objek yang pada mulanya disangkakan kaki lembu sebenarnya adalah kaki manusia yang ditemui di Taman Pandan Indah, Lorong Pandan, di sini, semalam.

Bayar tol secara elektronik, jimat RM48

Bermula 1 Jun hingga 30 September depan,  pengguna Lebuhraya Seremban-Port Dickson (SPDH) yang membayar tol secara elektronik akan menikmati penjimatan lebih RM48 sebulan.

Penumpang cemas bas kemalangan

Lebih 10 penumpang bas henti-henti yang dalam perjalanan dari Gemas ke Tampin cemas apabila bas yang dinaiki terbabit dalam kemalangan di kilometer 14, Jalan Tampin-Gemas, berhampiran persimpangan masuk Hutan Percha, di sini, semalam.

Lima beradik misi

Melaka: Kesabaran jururawat menghadapi pelbagai ragam dan kerenah pesakit menarik minat lima adik-beradik dari Durian Daun, di sini, menceburi bidang berkenaan.

Mengaku seludup 4 pendatang

Melaka: Seorang lelaki rakyat tempatan dan seorang lagi lelaki warga Indonesia dijatuhi hukuman penjara lima tahun oleh Mahkamah Tinggi, di sini, semalam, apabila mengaku bersalah atas tuduhan menyeludup masuk empat warga asing pada Mac lalu.

Peniup roh keris

Melaka: Menempa keris dengan besi yang dileburkan bukan saja memerlukan kemahiran tinggi seseorang untuk menghasilkan keris berkualiti, malah ia turut mengungkap kehebatan senjata tradisional itu supaya tidak dilupakan generasi muda.

Larangan jual arak di Melaka akan dilaksana selepas kajian

Larangan penjualan arak di rangkaian kedai serbaneka 24 jam dalam kawasan majoriti penduduk Islam negeri ini akan dilaksanakan selepas kajian menyeluruh terhadap perkara itu selesai, kata Ketua Menteri Datuk Seri Idris Haron.

 

57 warga asing ditahan

Melaka: Seramai 57 buruh warga asing termasuk tiga wanita ditahan di tapak pembinaan menerusi Ops Ikrar oleh Jabatan Imigresen Melaka dari 10 pagi hingga 12.15 tengah hari tadi.

Beroperasi Januari ini

Kira-kira 400 orang pelajar akan menerima manfaat daripada pembinaan Sekolah Rendah Agama (SRA) Jabatan Agama Islam Melaka (JAIM) Gangsa bernilai RM1.65 juta di sini tahun depan.

Teroka subsektor pertanian boleh eksport

Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani menggalakkan lebih banyak peladang, penternak dan nelayan di negara ini untuk meneroka subsektor baharu bidang pertanian yang mempunyai nilai kebolehpasaran di luar negara.