MALAYSIA  
 
Enter your keywords:
State Melaka

Ada kaitan dengan kes di Senawang

DUYONG - Empat penjenayah rompakan sebuah kedai emas di Taman Seri Duyong Seksyen 2 di sini, kelmarin, yang masih bebas dipercayai mempunyai kaitan kes sama di Senawang, Negeri Sembilan, Februari lalu.

Dalam kejadian 11.30 pagi pada 6 Februari lalu, empat lelaki bertopeng dan bersenjatakan beberapa pucuk pistol mengambil masa kira-kira tiga minit untuk melarikan 11 dulang barang kemas di kedai emas di Taman Senawang Jaya.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah negeri, Asisten Komisioner Raja Shahrom Raja Abdullah berkata, suspek dikaitkan dengan kedua-dua kes berikutan jumlah penjenayah dan modus operandi sama digunakan.

“Rompakan semalam (kelmarin) mungkin ada kaitan dengan kes rompakan di Senawang beberapa minggu lalu tetapi polis masih menyiasat mengenainya.

“Oleh itu, kami juga percaya empat suspek yang berjaya melarikan diri selepas melakukan rompakan termasuk seorang daripadanya cedera akibat terkena asid kini berada di luar Melaka,” katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Raja Shahrom berkata, pihaknya bagaimanapun telah menghantar dua kelonsong bertanda 9mm yang ditemui di dalam dan luar premis ke Jabatan Forensik PDRM di Cheras, Kuala Lumpur.

Menurutnya, kerugian yang dialami pemilik premis berkenaan dianggarkan berjumlah RM100,000 termasuk barangan kemas di dalam sebuah dulang yang berjaya dibawa lari empat lelaki berkulit gelap dan bertopi keledar  ketika kejadian.

Sementara itu, tinjauan Sinar Harian di premis berkenaan mendapati kesan simbahan asid masih terdapat di lantai dalam dan luar kedai emas yang dimiliki seorang lelaki berusia 60 tahun.
Menurut sumber, pekerja kedai berkenaan telah menyimbah satu tong cat mengandungi asid untuk mencuci barangan kemas ke arah suspek yang sedang memecahkan cermin kaca.
“Kira-kira 10 hentaman dilakukan suspek menggunakan tukul besi besar untuk memecahkan kaca pameran yang turut mempunyai lapisan besi dan plastik tebal.
“Selain terkena tangan dan jari kiri, salah seorang suspek itu juga dipercayai terkena asid pada mukanya,” katanya.
Semalam, akhbar ini melaporkan seorang pekerja kedai emas nekad menyimbah asid sehingga sekumpulan empat penjenayah bertempiaran.

Sumber:Sinar Harian