MALAYSIA  
 
Enter your keywords:
State Melaka

Latest News for State Melaka in "General"

Peraturan baharu cermin gelap 1 Mei

MELAKA – Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) tetap akan menguatkuasakan peraturan baharu berhubung penggunaan cermin gelap bermula 1 Mei ini selepas rancangan awal untuk melaksanakannya 1 November tahun lalu ditunda.

Tersepit antara dua kerakyatan

Lebih 30 tahun menetap di negara ini, namun bagi seorang warga emas di Kampung Tahir Kaya, di sini, dia keliru dengan status kerakyatannya.

Bina 25,000 rumah kos rendah

Kerajaan negeri menyasarkan sebanyak 25,000 unit rumah kos rendah akan dibina di negeri ini dalam tempoh tiga tahun akan datang.

Ismma perkenalkan seni silat Hang Tuah

Institut Seni Malaysia Melaka (Ismma) akan menggiatkan usaha memperkenalkan seni silat Laksamana Hang Tuah kepada masyarakat yang dihasilkan melalui penyelidikan sejak dua tahun lalu.

Melaka alukan siasatan SPRM

Kerajaan Negeri Melaka mengalu-alukan sebarang siasatan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berkenaan gejala rasuah di negeri ini.

RM1 juta laksana SPKR

Sebanyak RM1 juta diperuntukkan oleh Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah (KKLW) kepada Melaka bagi pelaksanaan projek ekonomi Skim Pembangunan Kesejahteraan Rakyat (SPKR) pada tahun ini

Melaka sedia jadi kuasa maritim

Kerajaan negeri bersedia mengulangi sejarah untuk menjadikan negeri ini sebagai pusat maritim berjenama di dunia seperti yang pernah berlaku lebih 600 tahun lalu.

Pemikiran berkualiti elak ancaman subversif

Kerajaan negeri sentiasa meletakkan pembangunan pendidikan sebagai agenda utama, bersesuaian dengan cita-cita agar penduduk Melaka mempunyai kualiti pemikiran dan tindakan pada tahap negara maju.

Melaka tidak layan organisasi rasuah

Kerajaan negeri tidak akan berurusan atau memberi layanan kepada mana-mana organisasi yang telah disenarai hitam kerana terlibat dalam kes rasuah sebagai pendekatan serius membanteras gejala itu daripada terus berleluasa.

Bandar mampan: Melaka biaya bantuan teknikal ADB

Kerajaan negeri membuktikan kesungguhan dalam me­lak­sanakan inisiatif teknologi hijau dengan membiayai program bantuan teknikal (TA) dari Bank Pembangunan Asia (ADB) bernilai lebih RM470,000 bagi menyokong program pengurusan bandar mampan di negeri ini.